Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna, a rosnąca wiedza na jej temat sprawia, iż grono osób rezygnujących z jedzenia mięsa stale się powiększa. Jakimi produktami wegetarianie mogą zastąpić mięso? Jakie produkty dostarczają im niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych?

Kuchnia wegetariańska jest smaczna i zdrowa, a produktów, którymi można zastąpić mięso, jest coraz więcej. Tofu czy seitan świetnie sprawdzają się w roślinnej diecie, a przepisy na dania z takimi dodatkami zachwycają coraz większą różnorodnością. By dieta roślinna była wartościowa i zróżnicowana, należy do niej włączyć te produkty roślinne, które są rewelacyjnym źródłem białka. Tu największą popularnością cieszy się soja, wielu zwolenników ma też ciecierzyca. Soczewica, bób, fasola – oto kolejne składniki, na których może się oprzeć dieta wegetariańska. W menu wolnym od mięsa nie może zabraknąć też produktów z pełnych ziaren zbóż, w których znajduje się wiele cennych dla ludzkiego organizmu składników mineralnych. Kasza, ryż, amarantus – oto kolejne dodatki do diety roślinnej, po które warto sięgać regularnie. Wegetarian nie trzeba zachęcać do sięgania po owoce i warzywa – i dobrze, gdyż i one zajmują ważną rolę w diecie bezmięsnej. Sałata, kapusta, brokuły, szpinak, jarmuż czy brukselka są ważnymi składnikami roślinnego menu, o których nie można zapominać. Co jeszcze powinno się pojawić w kuchni wegetariańskiej? Różnego rodzaju nasiona (np. nasiona chia), pestki (np. z dyni lub słonecznika) oraz orzechy. Mogą one stać się wartościowym źródłem cynku i żelaza, a często również selenu (tu najlepiej spisują się orzechy brazylijskie). A co z tłuszczami? W diecie roślinnej ważną rolę odgrywać może oliwa z oliwek, warto też docenić tak ważny składnik zdrowej diety, jakim stał się w ostatnim czasie olej kokosowy.