Czy warto włączyć miód manuka do swej diety? Naturalnie! Ten wartościowy dodatek do menu to naturalny lek na wiele przypadłości, który może oczarować nas zarówno swą wartością odżywczą, jak i wspaniałym smakiem. Co warto wiedzieć na ten temat? W jaki sposób miód manuka może nas wspierać w naszej codziennej walce o zdrowie?

Miód manuka to produkt o ogromnej wartości odżywczej. W jego składzie można znaleźć sporo witamin z grupy B, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, nie brak tu również cennych aminokwasów oraz takich składników mineralnych, jak: żelazo, cynk, fosfor oraz miedź. Taki skład sprawia, iż zdrowa dieta z miodem manuka, jako częstym dodatkiem, może każdemu z nas przynieść bardzo dużo korzyści. Jakich? Wiadomo, że miód ten świetnie sprawdza się w walce z bakteriami, które są ogromnym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Dieta z takim dodatkiem ma jednocześnie bardzo dobry wpływ na naturalną odporność organizmu każdego z nas, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko złapania grypy znacznie się zwiększa. Miód manuka to naturalne wsparcie i dla naszego przewodu pokarmowego, a regularne sięganie po taki dodatek może uchronić nas przed wieloma problemami związanymi z trawieniem. Warto też pamiętać, iż ten gatunek miodu świetnie sprawdza się, jako naturalny kosmetyk, a peeling z jego udziałem pozwala nie tylko skutecznie oczyścić twarz, ale zminimalizować te straty, które są związane z działalnością wolnych rodników. Zdrowsza i lepiej odżywiona skóra przestaje być dzięki temu tylko marzeniem, a my możemy cieszyć się i lepszą formą, i piękniejszym wyglądem.