Jak dobrać odpowiednie kieliszki do różnych rodzajów wina

Choć dla wielu osób kieliszek do wina jest wyłącznie ozdobą, to prawdziwi smakosze traktują je także jako narzędzie do degustacji, które oddziałuje na proporcje aromatu i smaku. Dlatego istotne jest, aby zaopatrzyć się we właściwe kieliszki do różnych typów wina, szczególnie że każdy rodzaj tego trunku ma swoje niepowtarzalne cechy, które warto podkreślić.

Białe wino — jakie kieliszki dobrać do tego trunku?

Wino w ostatnich czasach zyskuje na popularności. Wszystko za sprawą swojego wyjątkowego i zróżnicowanego smaku, który zachwyci niemal każdego. Zainteresowanie degustacją różnych win stało się tak powszechne, iż coraz więcej osób chce zaopatrzyć swoje barki w najbardziej odpowiednie do danego typu tego trunku zestawy kieliszków. Można to zaobserwować, spoglądając w Google na częstotliwość wpisywania takich fraz, jak na przykład „sklep wina — kieliszki”.

W przypadku białego wina kieliszki są odrobinę mniejsze i węższe niż w przypadku czerwonego odpowiednika tego trunku wszystko to związane jest z faktem, iż białe wina mają niższą temperaturę serwowania niż czerwone, jak i również mniej związków smakowych i zapachowych, co nie wymaga tak dużej powierzchni do ich uwolnienia. Subtelna woń białego wina mogłaby zbyt szybko ulotnić się w kieliszku, który posiada zbyt obszerną czaszę.

Jakie kieliszki najlepiej sprawdza się w przypadku czerwonych win?

Kieliszek do czerwonego wina musi być szerszy i większy niż kieliszek do białego wydania tego trunku. Pozwala to na lepsze rozproszenie związków smakowych oraz aromatycznych wina. Kieliszek do wina czerwonego ma również większą podstawę niż kieliszek do wina białego, co umożliwia utrzymanie odpowiedniej temperatury wina.

Do win mocniejszych i ciężkich, rekomendowany jest typowy kieliszek do wina białego, który pozwala na skupienie się na nutach ciemnych i owocowych. Ma pękatą czaszę oraz kształt tulipana delikatnie zwężającego się ku górze. Nóżka takiego kieliszka jest dość krótka.

W przypadku delikatnych win czerwonych polecany jest kieliszek zwany kieliszkiem do Burgundii. Jego kształt jest odrobinę mniejszy od typowego kieliszka do wina czerwonego. Umożliwia skupić się na subtelniejszych nutach smakowych i aromatycznych wina.

Do droższych win czerwonych poleca się kieliszek określany kieliszkiem do Barolo. Jest on węższy niż typowy kieliszek do czerwonego wina, przez co pozwala on na skupienie się na nutach ziemistych.