Właściwości czosnku były znane już w starożytności, jako roślina przyprawowa, lecznicza, ale także, jako magiczna roślina. Czosnek miał odpędzać „złe oko”. W Europie było duże zapotrzebowanie na bukiety z kwiatów czosnku. Wieszano je w oknach, miały odstraszać wampiry.

Czosnek mimo swojego zapachu używany jest w kuchni w każdym polskim domu. Wykorzystywane są jego walory smakowe, jak i lecznicze.

Czosnek:
– to środek przeciwmiażdżycowy, obniża poziom cholesterolu we krwi,
– to środek przeciwbakteryjny, to naturalny antybiotyk,
– działa na organizm odtruwająco,
– obniża ciśnienie krwi,
– wzmaga trawienie.

Czosnek zawiera węglowodany, związki siarki, sole mineralne, witaminy; witamina A (w liściach), witaminy B, C, PP.

Czosnek może być używany, jako lekarstwo:
– w zaburzeniach trawienia, upośledzeniu wydzielania soków trawiennych i żółci, przy przewlekłych biegunkach, bakteryjnych zakażeniach przewodu pokarmowego i dróg moczowych.
– podczas przeziębienia, chorobach układu oddechowego; zapaleniu płuc, zapaleniu oskrzeli i oskrzelików,
– w chorobach zwyrodnieniowych.
W takich przypadkach należy zaaplikować miksturę: zmiażdżone 2-3 ząbki czosnku w na szklankę gorącego mleka. Pić po pół szklanki rano i wieczorem.
Na zmiany skórne typu czyraki, ropnie pomogą kompresy ze zmiażdżonego świeżego czosnku.
Doustnie możemy stosować czosnek w naturalnej postaci. Możemy nabyć również preparaty z czosnkiem. Na rynku są dostępne preparaty w formie tabletek i w postaci tabletek.
Warto sięgnąć po ten dar natury.